Vitalie Burlacu: Fără digitalizare, riscăm să pierdem agricultura

Implementarea inovațiilor este cheia succesului în orice domeniu de activitate, chiar și în agricultură, care este un sector, aparent, conservator. Solul fertil, ploaia și soarele nu mai sunt suficiente pentru a fi competitiv într-o epocă în care toți încearcă să obțină produse de calitate, cu investiții reduse. 

De acest lucru se conving tot mai mulți producători agricoli, iar, la Cahul, trei întreprinderi și-au unit forțele pentru a moderniza agricultura locală. 

Experiența fermierilor în procesul de digitalizare a fost împărtășită cu participanții celei mai recente ediții Tech Coffee, eveniment organizat în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Cele trei întreprinderi din sudul țării prelucrează 5.000 de hectare de la Larga Nouă, Cucoara, Zîrnești și până la Crihana Veche și Manta, cu doar 15 angajați. 

Vitalie Burlacu, agricultorul în cadrul uneia dintre întreprinderi specializate în producerea culturilor cerealiere, rapiță, floarea-soarelui, mazăre și lucernă, a precizat că, pentru a reduce cheltuielile, patronii au decis să doteze tehnica agricolă cu echipamente inteligente, ceea ce le permite să raționalizeze consumul de semințe și fertilizanți. 

La fel, agronomul spune că datorită digitalizării agricole, reușește să urmărească pe o platformă online datele despre consumul de motorină, viteza de executare a lucrărilor, dar și locația tractoarelor.

Vitalie Burlacu precizează că inovațiile nu sunt implementate atât pentru creșterea volumelor de producție, cât pentru reducerea cheltuielilor, fără să afecteze calitatea produsului.

„Dacă avem viziune, atunci trebuie să conștientizăm că în viitor va fi și mai dificil la capitolul brațe de muncă. Digitalizarea vine să soluționeze această problemă, astfel încât cu o mână de oameni să putem face lucruri mari”, a precizat agricultorul în vârstă de 34 de ani. 

Mai mult, datorită tehnologizării proceselor, cei 15 angajați au parte de salarii cu mult peste media din agricultură.

„Acum, în perioada recoltării, un operator de combină ajunge să încaseze lunar între 40.000 și 50.000 de lei”, precizează Vitalie Burlacu. 

Tânărul spune că o parte dintre terenurile aflate în gestiunea lui sunt irigate, dar, în perspectivă, are în vedere irigarea tuturor terenurilor agricole. Potrivit lui, „încălzirea globală arde totul și deja trebuie să avem în vedere că agricultura fără irigare își pierde rostul”.

Scopul sesiunilor lunare Tech Coffee Cahul este de a contribui la consolidarea comunității tehnologice din regiunea sudică prin evenimente de networking, schimburi de opinii și experiențe care să inițieze o colaborare locală între persoanele interesate de acest domeniu.

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de către ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene și în parteneriat cu Suedia.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți