Un profesor din regiunea Cahul, premiat cu 2.000 de dolari pentru un proiect în domeniul Inteligenței Artificiale

Pasiunea pentru Inteligența Artificială (IA) i-a adus cunoștințe noi, apreciere internațională, dar și un premiu de 2.000 de dolari. Toate acestea au fost obținute de Dorin Sas, unicul profesor din Republica Moldova care a participat la competiția dedicată Inteligenței Artificiale „Intel AI Global Impact Festival”. Profesorul de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul a obținut acest succes în urma studierii cursului  „Inteligența Artificială”, în cadrul programului de formare dedicat cadrelor didactice din regiunea de sud al  „Tekwill în Fiecare Școală”, parte a inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”. 

Dorin Sas a concurat în cadrul acestei renumite competiții cu 234 de profesori din 20 de țări ale lumii. Pentru a obține competențele apreciate la nivel internațional, profesorul a studiat intensiv timp de 2 luni Inteligența Artificială. Astfel, a reușit să creeze programe menite să faciliteze notarea obiectivă a elevilor. 

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „În cadrul concursului am utilizat un proiect în care, printr-o casetă de editare, introduc un text în limba engleză, apoi, prin apăsarea unui buton, îmi generează o notă finală. Astfel, am fost selectat pentru un interviu cu coordonatorii de la INTEL și, în final, am reușit să fiu finalist al competiției. Acest premiu este un impuls de a nu mă opri aici și de a-mi continua studiile.”

Pentru efortul depus la studierea cursului de Inteligență Artificială și pentru oportunitatea oferită elevilor de a învăța AI după curricula INTEL, Dorin Sas a primit  titlul de Profesor Inovator în regiunea de sud a țării. 

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „Predau Inteligența Artificială pentru 20 de elevi din clasa a XI-a. Cursul de Inteligență Artificială este proiectat pentru 2 ani. Încurajez tinerii să învețe acest curs de Inteligență Artificială, pentru că domeniul IT este foarte solicitat pe piața muncii și, cu ajutorul acestuia, pot să obțină mai ușor diferite job-uri.”

Din 1 septembrie 2021, profesorul Dorin Sas  predă 4 discipline opționale: Inteligența Artificială, Programarea algoritmilor în C/CC+, Proiectare și Dezvoltare Web și Aplicații Mobile. Prin disciplinele predate, profesorul contribuie la dezvoltarea abilităților racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii.  În urma parteneriatului dintre INTEL și „Tekwill în Fiecare Școală”, aproximativ 330 de elevi din Republica Moldova studiază cursul de Inteligență Artificială. 

La un an de la lansare, disciplinele viitorului sunt predate în 38 de instituții de învățământ din Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, care sunt parte a programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Angajamentul proiectului este educarea unei forțe de muncă pregătite pentru provocările viitorului.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud a țării este implementat de ATIC în cadrul inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți