Pe 27 iunie, în incinta Europe Cafe, din Chișinău, s-a desfășurat evenimentul „Strategii inovatoare de digitalizare la nivel mondial și impactul lor asupra afacerilor”. Acesta a fost organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Agenția de Guvernare Electronică, GIZ și Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM, în colaborare cu Ambasada Suediei în Moldova.
Panelul de discuții a fost moderat de către Evghenia Snitco, Project Officer la Ambasada Suediei, și a avut ca vorbitori pe:
- Boris Fillipov, Delegația Uniunii Europene în RM;
- Olga Tumuruc, Agenția de Guvernare Electronică;
- Anna Țîbuleac, Proiectul OPTIM, Organizație de Dezvoltare Elvețiană Helvetas.
“Transformarea digitală este unul dintre factorii cheie ai dezvoltării economice. Adoptarea soluțiilor și tehnologiilor digitale îmbunătățește eficiența și productivitatea afacerilor noastre, sporind competitivitatea acestora, ceea ce este foarte important în contextul accesului la UE EFTA. Proiectul OPTIM continuă să susțină companiile în eforturile lor de digitalizare și adoptare de noi tehnologii pentru un acces mai bun la piețe”, a spus Anna Țîbuleac, reprezentant al proiectului OPTIM, Organizația de Dezvoltare Elvețiană Helvetas.
Evenimentul a avut ca public țintă societatea civilă și diferite asociații din industrie, oferindu-le acestora o platformă pentru a explora și discuta strategii inovatoare de digitalizare și implementarea acestora în diverse industrii. Participanții au aflat despre proiectele de dezvoltare, în curs de desfășurare, în Republica Moldova și despre beneficiile pe care le-au adus acestora asistența și sprijinul oferite de organizațiile prezente.
Totodată, în cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate câteva istorii de succes ale beneficiarilor care au avut acces la programele de dezvoltare implementate de Delegația Uniunii Europene, Agenția de Guvernare Electronică, GIZ și Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM. Aceste povești inspiraționale au evidențiat modul în care digitalizarea a avut un impact pozitiv asupra activităților și rezultatelor acestor organizații.
Pe lângă prezentarea istoriilor de succes, s-au discutat și o gamă largă de oportunități de proiecte care implică accesul la fonduri pentru transformarea digitală în multiple industrii. Digitalizarea a fost abordată ca un aspect transversal, cu implicații în aproape toate domeniile de activitate la nivel global. Participanții au avut ocazia să exploreze modul în care peisajul digital, în continuă evoluție, va influența mediul de afaceri și să descopere noi direcții și tendințe în domeniul digitalizării.