Tinerii din Republica Moldova sunt încurajați să devină lideri în procesul de integrare europeană

În perioada 8-10 mai 2024, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a fost gazda Conferinței Naționale „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană”. Evenimentul a adus împreună peste 50 de tineri din diverse regiuni ale Republicii Moldova și din România, reprezentând consilii ale elevilor, centre de tineret și organizații studențești, pentru a participa la un dialog constructiv despre oportunitățile de implicare în contextul integrării europene.

Conferința a servit drept platformă esențială pentru dialog și acțiune, încurajând și inspirând tinerii să devină lideri proactivi în procesul de integrare europeană și oferindu-le oportunitatea să-și exprime viziunile și să se implice în discuții constructive privind viitorul țărilor lor. Evenimentul a inclus 10 paneluri de discuții pe teme importante, precum dezvoltarea sectorului de tineret în Republica Moldova din perspectiva valorilor europene, rolul partidelor politice în promovarea tinerilor în viața politică, rolul Centrelor de Informare UE și a Euro cluburilor în mobilizarea tinerilor pentru o Moldovă europeană, rolul cooperării transfrontaliere în procesul de integrare europeană a RM, dezinformarea în era digitală.

În cadrul evenimentului au participat experți din Republica Moldova și România, care au împărtășit perspective și practici de succes în domeniul politicilor de tineret și integrării europene. Participanții au avut ocazia să viziteze centrele de tineret din Cahul și să cunoască orașul, având parte de experiențe culturale și de socializare edificatoare.

Conferința a fost însoțită de mesaje puternice din partea liderilor locali și naționali, care au subliniat importanța rolului activ al tinerilor în societate. Sergiu Cornea, Rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a îndemnat tinerii să fie proactivi și să participe la modelarea viitorului Moldovei: „Viitorul acestei țări depinde de voi!” a subliniat rectorul.

Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, a vorbit despre importanța investițiilor în tineret și a reflectat asupra necesității de a pregăti specialiști bine informați și activi în procesele de integrare europeană. „Investim în tineri acum, pentru că ei sunt viitorul nostru”, a afirmat primarul.

Este foarte important să ne implicăm, să conștientizăm importanța tinerilor într-o comunitate, în procesul de aderare europeană și în procesul de finanțare a unor idei. Vă încurajez să participați activ în programe de Erasmus, să dezvoltați competențe și abilități necesare, să candidați pentru diverse funcții în Parlamentul European al Tinerilor” a menționat Nicolae Mocanu, Administrator al Fundației Inotek.

Participanții au apreciat oportunitățile valoroase furnizate în cadrul evenimentului, precum și calitatea discuțiilor și receptivitatea vorbitorilor în cadrul panelurilor. Evenimentul le-a permis tinerilor să obțină perspective mai clare asupra modului în care pot contribui la procesul de integrare europeană și la dezvoltarea comunităților lor. Această experiență a consolidat voința lor de implicare și i-a motivat să își asume un rol activ în modelarea viitorului Republicii Moldova.

Mă bucur că organizăm astfel de evenimente pentru tineri, că îi informăm consecvent despre motivele pentru care ar trebui să aderăm la Uniunea Europeană. Am realizat cu entuziasm că tinerii sunt interesați, că adresează întrebări relevante, exprimându-și dorința de a merge în această direcție” a menționat Dilear Frolov, coordonator de voluntari al Centrul Municipal de Tineret Cahul.

Conferința a fost pentru mine un prilej de a cunoaște mai multe detalii despre oportunitățile oferite de UE pentru tinerii din Republica Moldova. Sunt recunoscătoare vorbitorilor din România care au împărtășit experiența lor și ne-au comunicat cum se dezvoltă Programul Capitalei Tineretului în România. Am aflat multe informații utile și numeroase idei pe care le putem implementa aici, acasă, la Cahul” a menționat Cătălina Mocanu, reprezentantă AO Perspectiva.

Conferința națională „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană” a fost organizată de Fundația INOTEK în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți