Startup-urile prind aripi. Cele mai îndrăznețe idei de afaceri au ajuns în etapa finală a programului

După trei luni de muncă intensă, finaliștii programului XY Accelerator V sunt la doar un pas de a-și vedea visul împlinit. S-a încheiat cea de-a cincea ediție a programului lansat de EU4Moldova: Startup City Cahul, iar cele 10 echipe care au rămas în competiție sunt acum gata să-și prezinte ideile de afaceri în fața investitorilor pentru a atrage primele investiții. 

17 echipe mici cu idei mari s-au înrolat în programul XY Accelerator V și au parcurs mai multe etape în care au obținut experiență valoroasă, precum și sfaturi practice despre cum poate fi dezvoltat un startup de succes. 

La moment, 10 echipe sunt active în program, dintre care 3 echipe din regiunea Cahul. Două echipe se află la etapa de ideație, 3 au un produs minim viabil și 5 echipe au reușit să înregistreze vânzări. 

Participanții au urmat cursuri de antreprenoriat, ateliere dedicate dezvoltării de produs, marketing eficient, vânzări și negocieri, suport clienți, au avut parte de office hours cu mentori precum Traian Chivriga, Olga Melniciuc și Alexandru Lebedev, de workshop-uri tematice, bootcamps, mentorat extern cu acces la peste 30 de experți nișați și pitch training.

Printre participanții la accelerator se numără mai multe fete și femei, motivate să reușească în lumea afacerilor. Una dintre acestea este Mariana Pascal, profesoară de engleză și antreprenoare din Cahul. Aceasta a decis să valorifice experiența sa din ambele domenii și să pună bazele Centrului de Predare a Cursurilor de Business English pentru Antreprenori, CELT Moldova, startup pe care speră să-l dezvolte datorită programului XY Accelerator V.

La fel ca ceilalți participanți la XY Accelerator V, Mariana Pascal a beneficiat de audit al organizării afacerii și un plan de acțiuni elaborat în mod personalizat. 

„Am participat la diferite workshop-uri, sesiuni de mentorare. Mulți dintre antreprenori nu au un partener în afaceri și se simt singuri în barcă. Sesiunile de mentorare mă ajută să văd lucrurile și dintr-o altă perspectivă și recomand tuturor să își găsească un mentor care îi va ajuta să descopere alte laturi de dezvoltare a afacerii”, ne-a spus Mariana Pascal.

O altă participantă la program este și Maria Cerkas din Cahul, fondatoarea platformei TWINK, care presupune conectarea companiilor mari cu freelancerii prin elaborarea contractelor, achitări rapide, consultări fiscale și în caz de conflicte – mediere. Toate pentru a oferi freelancerilor asigurare și garanție în cazul în care clientul a falimentat.

„Acceleratorul ne-a oferit oportunitatea de a inventa o idee interesantă. La accelerator am învățat multe lucruri: stabilirea strategiei, calcularea bugetului, etc. Echipa și mentorii ne-au motivat foarte mult. Datorită lor am grăbit implementarea ideii”, spune Maria Cerkas.

În continuare, echipele urmează să înregistreze vânzări și să le crească, precum și să atragă   investiții. 

În cadrul edițiilor precedente ale XY Accelerator V, din 96 startup-uri accelerate, 15 echipe au obținut investiții în valoare de 393.000 de dolari, au muncit cu peste 80 mentori și au obținut acces la o comunitate extinsă de experți și investitori locali. 

XY Accelerator V a fost realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect implementat de ATIC și finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Ambasada Suediei.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți