Programul ICT4Youth – liceenii din sudul țării vor fi ghidați să îmbrățișeze o carieră în IT!

Studiezi în una dintre școlile din sudul țării și te interesează tehnologiile informaționale? Acum ai oportunitatea, în cadrul inițiativei ICT4Youth, să fii ghidat și să cunoști mai îndeaproape specialitățile din industria IT, pentru a alege mai ușor o profesie tehnologică. Acesta este un program de promovare a carierei tech, care are drept scop încurajarea tinerilor din sudul țării să opteze pentru studii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, pentru a cunoaște oportunitățile și beneficiile reale pe care le poate oferi industria. Inițiativa este implementată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

20 de profesioniști din domeniul IT vor veni în fața tinerilor cu istorii de succes, experiențe de instruire și formare, dar și cu activități care să-i îndrume, să-i ghideze și să-i încurajeze să aleagă o carieră în IT. 

Cele 12 profesii IT sunt:

 1. Software Engineering 
 2. Software Architecture 
 3. Web Development 
 4. Software Testing 
 5. Project Management 
 6. Data Science 
 7. Robotic Process Automation 
 8. Blockchain Engineering 
 9. Game development 
 10. Cyber Security 
 11. DevOps Engineering 
 12. Mobile development

Etapele programului ICT4Youth

Programul ICT4Youth se va desfășura în 3 etape, pentru ca tinerii din sudul țării să înțeleagă tehnologiile informaționale și oportunitățile de carieră din această industrie și să fie mai pregătiți pentru specificul și provocările profesionale din prezent. La fel, pe lângă potențialii angajați, în cadrul inițiativei vor fi implicați și reprezentanți ai sectorului privat, dar și profesori de la instituțiile specializate de învățământ.

 • Webinare de instruire. Peste 15 instituții de învățământ din sudul țării vor participa la sesiunile online de instruire și cunoaștere a tehnologiilor informaționale, pentru ca tinerii să fie mai pregătiți în dezvoltarea unei cariere IT.
 • Ateliere practice. În orașele Cantemir, Leova, Taraclia  și Cahul se vor desfășura ateliere practice cu teme de actualitate, în care participanții vor afla lucruri interesante din spatele celor 12 specializări IT, interacționând cu profesioniști cu experiență în domeniu.
 • Târg de Cariere IT. La finalul programului, tinerii vor avea posibilitatea să participe la un târg de cariere, unde vor cunoaște care sunt cerințele de carieră din domeniu, ce oportunități prezintă piața muncii, fiind în contact direct cu reprezentanții sectorului privat care dezvoltă afaceri în domeniu.

Ești curios să afli mai multe despre programul ICT4Youth?  Urmărește-ne pe pagina de Facebook Startup City Cahul pentru a afla mai multe detalii despre activitățile pe care le vom realiza și a fi la curent când venim în instituția ta!

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți