Impresiile tinerilor din sudul țării privind oportunitățile de carieră în domeniul IT

Tinerii din diverse regiuni ale țării au participat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT și au descoperit, alături de reprezentanții industriei, care sunt oportunitățile, avantajele, cerințele și perspectivele asociate cu o carieră în domeniul tehnologiei informației. Campania a fost realizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Inotek și Rețeaua Centrelor Tekwill.

Campania s-a desfășurat în perioada 5-27 februarie 2024, în instituțiile de învățământ general din regiunile Nord, Sud și UTA Găgăuzia, sub forma unor sesiuni de orientare în carieră dedicate elevilor claselor a IX-XII-a. Peste 1800 de elevi din 21 de licee din țară au participat în cadrul ediției curente. 

În regiunea de sud a țării, campania a fost implementată de Fundația Inotek în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Tineret și Primăria Municipiului Cahul. Sesiunile de orientare în carieră au avut loc în șapte licee și au adus împreună peste 520 de participanți. 

Nicolae Mocanu, administrator al Fundației Inotek: „Această campanie va duce la creșterea conștientizării cu privire la oportunitățile de angajare în domeniul IT, lucru foarte important pentru regiunea de sud a țării. Asta pentru că avem nevoie de forță de muncă calificată și vrem să atragem investiții în acest sector. Prin astfel de activități, Fundația Inotek și-a propus să creeze o platformă de comunicare între sectorul privat din domeniul IT și potențiali angajați”.

Campania de promovare a Carierei IT, ediția anului 2024, are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Cu ce impresii au rămas participanții în cadrul sesiunilor?

În cadrul sesiunilor de ghidare, tinerii au aflat informație utilă despre direcțiile de carieră în domeniul IT, oportunitățile de afirmare profesională și despre multiplele avantaje asociate cu o carieră IT, printre care sunt salariile competitive, flexibilitatea la locul de muncă, stabilitatea pe termen lung, expunerea către un mediu inovativ, dinamic și posibilitatea de a crea și dezvolta proiecte proprii. 

Gloria Dolma, elevă, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul: „Aceste evenimente sunt foarte importante pentru tineri, deoarece ne familiarizează cu domeniul IT. Ne oferă detalii despre diversele oportunități și direcții de carieră, ne exemplifică abilitățile pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a reuși în industria IT, pentru a crea un viitor mai bun pentru noi.”

Vlada Rogojinar, elevă, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul: „Eu sunt clasa a VIII-a și sunt pasionată mai mult de design grafic. Astăzi am aflat despre multe oportunități pentru viitorul meu. O mulțime de elevi s-au adunat astăzi și cred că este important și este foarte bine pentru elevi, deoarece ei își pot dezvolta gândirea lor critică și ei pot să își aleagă drumul lor în viață.”

Sorin Buciuceanu, elev, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul:  „Lucrul cel mai interesant pe care l-am aflat astăzi îl reprezintă resursele de unde pot să mă informez pentru viitoarea mea carieră. Sunt pasionat de IT, deoarece mie îmi plac jocurile și aș dori să creez și eu jocuri”.

Campania de promovare a Carierei IT continuă cu evenimentele regionale IT Career Expo

În luna aprilie, tinerii din regiuni sunt invitați să se alăture unei noi călătorii captivante în lumea tehnologiei prin intermediul evenimentelor IT Career Expo, desfășurate în municipiile Bălți, Cahul și Comrat:

Evenimentele sunt dedicate tuturor tinerilor care își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ general, superior sau profesional tehnic și sunt interesați de oportunitatea unei cariere sau perspective de creștere în domeniul Tehnologiei Informației (IT). 

IT Career Expo va ghida participanții și îi va ajuta să își clarifice obiectivele de carieră, să exploreze opțiunile disponibile în domeniul tehnologiei informației și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a-și atinge aspirațiile. Evenimentele le vor oferi tinerilor informații importante despre diversele roluri și specializări din industria IT, despre tendințele și cerințele pieței de muncă, precum și despre resursele și oportunitățile de formare și dezvoltare profesională disponibile.

Participarea în cadrul evenimentelor este gratuită și deschisă pentru toți tinerii și tinerele interesate de oportunități de creștere și afirmare în domeniul IT. Urmăriți paginile Tekwill Bălți, Tekwill Comrat și Inotek în rețeaua Facebook pentru a afla cele mai recente actualizări și detalii despre evenimentele regionale IT Career Expo.  

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți