Excursie în lumea digitală. 33 de elevi din sudul țării au descoperit tehnologiile din cadrul Tekwill și UTM

Laboratoare digitale, spații de coworking, roboți și programe inovaționale. Sunt doar câteva dintre „punctele de atracție” pe care 33 de elevi din sudul țării au avut ocazia să le cunoască la Chișinău. Însoțiți de profesori, aceștia au mers într-o vizită de studiu la Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au descoperit cele mai îndrăznețe proiecte și cele mai noi tehnologii din țară. 

Cei 33 de tineri din clasele X-XII au vizitat laboratoarele UTM, spațiile Youth Maker Club, Fab Lab Chișinău, precum și Tekwill Academy Kids, care este cel mai dotat laborator de robotică și electronică din Republica Moldova, dar și locul în care au fost realizate peste 30.000 de mecanisme, roboți, lucrări de design și programe funcționale.

„Am fost plăcut surprinși de oportunitățile pe care ni le oferă domeniile viitorului. Suntem extrem de mulțumiți și fericiți de modul productiv în care am petrecut această zi. Putem spune din toată inima că IT-ul merită atenția noastră”, spune Simona Andreea Russu, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Cahul.

Totodată, reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și al Comunicațiilor (ATIC), precum și profesorii din cadrul Universității Tehnice a Moldovei le-au povestit elevilor despre oportunitățile pe care le oferă domeniul IT, dar și despre tendințele de pe piața muncii. 

După ce au vizitat Tekwill, laboratoarele digitale, precum și Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM, care are astăzi peste 2.600 de studenți, tinerii ne-au spus că vizita i-a inspirat mult, iar unii dintre ei au devenit și mai interesați în alegerea unei cariere în domeniul IT. 

„Aș dori să aduc mulțumiri proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul pentru oportunitatea de a vizita Tekwill și UTM. Alături de colegii mei, am petrecut o zi valoroasă și am aflat lucruri interesante și utile, sporindu-ne interesul de a alege o carieră conexă domeniului tehnologiilor informaționale”, spune Xenia Scripnic, elevă a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Cahul.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC și finanțat de UE în parteneriat cu Ambasada Suediei.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți