Tinerii din Cahul au participat la cea de-a doua ediția a Hackaton-ului tech organizat în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul – Program Antreprenorial pentru Tineri. Mai mulți programatori, designeri, manageri de proiect, ingineri, profesori și alți specialiști au colaborat timp de trei zile, pentru a transforma ideile în afaceri viabile.
Pentru cele mai bune idei au fost oferite premii bănești:
Locul I – 20.000 MDL; Locul II și III – 10.000 MDL.
În prima zi a evenimentului, cei înscriși în competiție au format echipele de lucru, și-au analizat ideile și au generat un plan de acțiuni pentru dezvoltarea potențialelor afaceri. Ei au fost ghidați de către experți din domeniile antreprenoriat, IT, dezvoltare business, marketing, design etc., care le-au oferit consultanță pentru consolidarea ideii de business.
Alexei Plăcintă, fondator apic.md: „Prin intermediul platformei create, ne dorim să ajutăm apicultorii din Moldova să-și promoveze micile afaceri. Oficial avem 7.200 de apicultori, iar neoficial – peste 10 mii, de aceea credem că va fi un instrument extrem de util pentru oamenii din domeniu. În momentul actual, creăm site-ul de la zero, iar când va fi complet, doritorii vor putea plasa anunțuri. Deși inițial Hackathon-ul ni s-a părut o competiție de programare, la final, fiind ghidați de mentori, am ajuns să creăm un startup adevărat.”
Nichita Mazilu, fondator HashDeus: „Am decis să creăm o platformă care să ajute influencerii să creeze conținut, dar și afacerile să-și promoveze produsele. Colaborăm deja cu 2 brand-uri din Cahul, care vor să facă publicitate produselor și avem 6 influenceri, cărora urmează să le transmitem oferta și să conectăm brandul cu influencerul. Pe parcursul perioadei de carantină, social media s-a dezvoltat foarte mult, iar noi, fiind pasionați de acest domeniu, am decis să dezvoltăm o afacere anume în mediul online. Chiar dacă inițial aveam o altă idee, mentorii de la Hackathon ne-au ajutat să ne redirecționăm și să creăm un proiect de perspectivă.”
Veronica Zbîrciog, fondatoare Piticot: „Ideea noastră cuprinde programe de animații, servicii foto și surprize la domiciliu. Eu am realizat în trecut picturi pe față, iar colegul meu a fost fotograf în circ, astfel, am decis să combinăm abilitățile noastre și să pornim o afacere în domeniu. Deja am primit 2 comenzi și sperăm că proiectul nostru va fi unul apreciat. În cadrul Hackathon-ului, în primul rând am învățat să creăm un site web, iar asta este foarte important și interesant, iar în al doilea rând, am fost motivați să mergem mai departe cu ideea noastră, pentru că avem toate șansele să obținem succes.”
La final, eforturile participanților au fost răsplătite cu premii bănești, dar și cu experiențe remarcabile de antreprenoriat. Câștigătorii ediției sunt: Locul I – apic.md. Platforma apic.md va fi destinată persoanelor care au afaceri în apicultură sau celor ce vor să înceapă o afacere în acest domeniu;
- Locul II – HashDeus. Platforma „HashDeus” ajută companiile din Cahul să-și promoveze produsul prin intermediul liderilor de opinie locali;
- Locul III – Piticot. Piticot are misiunea de a da culoare evenimentelor și de a oferi amintiri de neuitat atât copiilor, cât și părinților.
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 3-5 septembrie 2021 și a adunat la un loc peste 30 de tineri activi din regiunea Cahul.
EU4Moldova: Startup City Cahul – Program Antreprenorial pentru Tineri este dezvoltat cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia, implementat de ATIC.
Mai multe oportunități pentru tinerii din regiunea Cahul
Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul” regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, inițiative educaționale, programe pentru startup-uri și instituții publice care își unesc eforturile, pentru ca toate activitățile prevăzute în proiect să aibă loc.
La Cahul urmează a fi creat EU4Innovation Centre – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități comunitare pentru antreprenorii locali, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. De asemenea, proiectul prevede mai multe programe de educație antreprenorială dedicate diferitor grupuri comunitare.
În context, sunt implementate mai multe acțiuni pentru încurajarea creării de startup-uri și stimularea dezvoltării lor, atragerea de investiții și extinderea ariei lor de operare la nivel regional, național și chiar internațional. În acest sens, vor fi organizate mai multe evenimente, în care startup-urile locale vor avea acces la conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a.
Corina Andronic, manageră a proiectului EU4Moldova:Startup City Cahul: „Creșterea abilităților și competențelor antreprenoriale ale tinerilor din regiune este una dintre prioritățile proiectului. Ne-am propus să creăm mai multe oportunități de susținere a celor care au idei inovative și își doresc să schimbe în bine viața comunității, așa precum este și acest Hackaton. Cu ajutorul EU4Moldova: Startup City Cahul, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, posibilități de networking, inițiative educaționale și programe pentru startup-uri, care vor pune bazele unei economii locale durabile.”
Despre EU4Moldova: Startup City Cahul
„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.
Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare, acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă în întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei.
De asemenea, oferă oportunități de studiu tinerilor, indiferent de vârstă și gen, în domenii precum: știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).
Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și raioanele învecinate. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.