Orașul Cahul a devenit „capitala” inovațiilor tech pentru o zi. Sute de copii și părinții lor au venit în Piața Independenței la „Tech Display Day”, acolo unde au trăit experiențe incomparabile alături de roboței, mașini de curse aerodinamice, drone și alte tehnologii. Activitățile marchează Ziua Europei în Cahul – EU Tech Days – și sunt organizate în baza unui parteneriat reușit dintre Primăria Municipiului Cahul, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.
Ateliere în aer liber pentru orice vârstă
Fascinați de tehnologie, tinerii exploratori s-au implicat cu mult entuziasm la atelierele organizate în aer liber. Cei cu vârste de până la șase ani au descoperit mecanica, utilizând seturile de LEGO. Copiii cu vârste cuprinse între șapte și nouă ani au mers într-o „călătorie” de cunoaștere a spațiului cosmic.
Andronache Tatiana, părinte: „Este foarte important pentru copii sa prindă firul tehnologic de la o vârstă fragedă. Copilul meu frecventează cursurile de robotică si programare și este încântat. Generația copiilor noștri este generația tehnologiilor.”
Băncilă Adriana, părinte: „Având în vedere că ne îndreptăm spre era tehnologiilor, este foarte bine pentru copii să îi aducem mai aproape de oportunitățile domeniului digital.”
Curioșii cu vârsta de 10-12 ani s-au lansat într-o cursă a programării roboțeilor multifuncționali autonomi și au construit turnuri din piese speciale cu ajutorul robotului și a unei telecomenzi programate. De asemenea, au făcut cunoștință cu Znap – un robot jucăuș care simulează comportamentul animalelor de companie. Adolescenții s-au bucurat de experiențe reușite în „laboratorul inteligent”, unde au descoperit cum funcționează dronele și roboții care se pot mișca în funcție de emoțiile oamenilor din jur. Ei s-au bucurat și de prezența unui „oaspete mult așteptat” – Race Car – o mașină de curse aerodinamică, viteza căreia au putut-o programa sau modifica.
Alina, părinte: „Pentru copiii noștri e foarte binevenită posibilitatea să afle despre modul în care se dezvoltă tehnologiile. Copilul meu a ales anume robotica. Mulțumim Start-up City Cahul!”
Olesea Vulpe, părinte: „O activitate foarte utilă chiar și pentru cei mici. Este binevenit ca ei să facă cunoștință cu tehnologiile viitorului încă din fragedă copilărie.”
Entuziasmați că ar putea să aibă într-o zi o carieră de succes în domeniul IT, studenții de la colegii și școli profesionale au cunoscut profesiile viitorului și cele mai bune opțiuni pentru a alege o carieră în domeniul tehnologiilor. De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să participe la discuții în aer liber cu profesioniști în domeniul tech și antreprenori și să ia parte la ateliere de imprimare 3D susținute de Clubul Tinerilor Makeri.
Vladimir Valic, membru Youth Makers Club Cahul: „Datorită Clubului Tinerilor Makeri, am ajuns să înțeleg și să cunosc mai bine utilajele. Aici găsesc inspirație. Aici găsesc oameni cu aceleași idei.”
Activitățile dedicate „EU Tech Days în Cahul” vor continua și săptămâna următoare:
# 24 mai – EdTech Moldova Forum https://edtech.md/
# 25 mai – Cahul Business Summit https://cahul.ictsummit.md/
Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC: „La „EU4Moldova:Startup City Cahul”, ne-am angajat să promovăm tehnologiile și inovațiile, pentru a schimba lucrurile spre bine și a aduce progresul mai aproape de oameni. La EdTech Moldova Forum sunt așteptați cca 500 de participanți. Vom discuta la eveniment despre posibilitățile de inovare a instituțiilor educaționale, noile metode de predare necesare pentru pregătirea viitorilor specialiști, transformarea digitală a educației și multe alte subiecte. Iar evenimentul din ziua următoare, Cahul Business Summit, este dedicat sectorului de business, resurselor umane și potențialului investițional regional. Fiți alături de noi!”
Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul
„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pe www.startupcitycahul.md