Deja peste 350 de persoane au beneficiat de spațiile EU Innovation Centre Cahul – Inotek. Timp de patru luni, în incinta centrului au fost desfășurate zeci de activități pentru elevi și antreprenori

Centrul de Excelență în Domeniul TIC – Inotek a fost deschis la Cahul pe 17 mai 2023, iar de atunci, a găzduit diverse activități precum cursuri IT pentru adulți, evenimente de networking pentru beneficiarii centrului și traininguri informative pe subiecte de educație digitală. 

„EU Innovation Centre Cahul – Inotek este un centru de inovare care a fost creat cu sprijinul Uniunii Europene și Ambasadei Suediei, în municipiul Cahul, în incinta Universității de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu. Scopul nostru este să oferim acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, precum și la programe de formare și instruire adecvate, să diversificăm oportunitățile semnificative pentru comunitatea locală”, a declarat Nicolae Mocanu, Manager STEM. 

În cadrul Inotek au fost desfășurate și activități pentru copii. Printre acestea se numără tabăra de robotică, cea de programare pentru refugiați, precum și tabăra de educație financiară. 

„Este important de menționat că în vara anului 2023, interesul pentru centrul Inotek a crescut. Aceasta poate fi observat din numărul mare de copii care au frecventat tabăra de robotică. De asemenea, am avut parte de 2 evenimente Tech Coffee în cadrul centrului, unde au participat peste 50 de membri ai comunității tech. Mulți tineri și antreprenori mă întreabă despre ce activități și programe pregătim pentru ei”, a declarat Tatiana Bejan, Manager Antreprenoriat și Comunitate.

Din toamnă, Inotek va pune la dispoziție cursuri IT pentru adulți, va găzdui cursuri de robotică și programare pentru copii, precum și va desfășura programe educaționale și antreprenoriale. Centrul de inovare Inotek este un loc de întâlnire pentru tinerii inovatori, antreprenori și specialiști din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Acesta cuprinde 295 de metri patrați de spații renovate în cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, 5 săli de curs, toate adaptate activităților ce sporesc creativitatea, incluziunea și accesul echitabil la oportunități de dezvoltare pentru băieți și fete.

Scopul centrului este sprijinirea dezvoltării economice prin inovare și antreprenoriat, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitate. 

EU Innovation Center Cahul – Inotek este gestionat de echipa proiectului  „EU4Moldova: Startup City Cahul” și ulterior va fi administrat de Fundația Inotek, care va pune la cale proiecte de dezvoltare economică în regiunea de Sud. Aceste proiecte vor avea ca scop sprijinirea dezvoltării economice prin inovare și antreprenoriat, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitate. 

EU Innovation Centre Cahul – Inotek a fost lansat în parteneriat cu Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul și Primăria Municipiului Cahul cu sprijinul financiar al Uniunii Europene  și Ambasadei Suediei în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți