Cursuri în IT pentru copiii din regiunea Cahul

Viitorul copiilor este unul digital! Aceasta este convingerea a tot mai mulți părinți, care aleg să-și înscrie copiii la cursuri sau programe IT încă de la vârste mici. Entuziasmați că ar putea să aibă într-o zi o carieră de succes în domeniu, elevii descoperă cu mult interes ingineria, programarea sau robotica. Pentru ca disciplinele STEM să devină mai accesibile pentru copiii din sudul țării, proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu „Tekwill Academy Kids”, au lansat 4 cursuri tech adaptate ultimelor tendințe în educație, care le oferă posibilități imense micilor exploratori. Acestea sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și se vor desfășura în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din orașul Cahul. Inițiativa este implementată de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.


Cursuri pentru dezvoltarea abilităților tech

Fascinați de tehnologie, peste 130 de copii au participat la primele ateliere organizate în municipiul Cahul. Încă de mici visează la cariere în domeniul digital, iar științe precum robotica, ingineria sau programare, nu par a fi neaccesibile pentru ei. Iată ce spun copii după participarea la cursuri: 

  • „Mi-a plăcut cursul extraordinar de tare, aș vrea să merg repetat.”
  • „La atelier am făcut experimente, care au fost foarte interesante.”
  • „Lecția mi-a dezvoltat imaginația.”
  • „Când voi crește mare, vreau să fiu programator. Am venit la curs pentru că vreau să mă pregătesc pentru o profesie în domeniul programării.”
  • „Mi-a plăcut foarte mult să mă joc cu culorile, să schimb piese, să învârtesc motorașul.” 


Cei mici sunt așteptați în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, acolo unde mentori cu experiență în predarea disciplinelor viitorului le-au pregătit mai multe activități interactive. Printre acestea:

  1. Young Mechanic – la acest curs, copiii de 5 și 6 ani utilizează Seturile LEGO® Education ca pe un instrument eficient de studiu al elementelor de mecanică, construiesc dispozitive nemotorizate și vor înțelege mai bine cum funcționează tehnologiile din jur;
  2. MILO – opțiunea perfectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani unde, cu ajutorul mentorilor, înțeleg mai bine noțiuni din domeniul științei și dezvoltă motorica fină prin asamblarea roboților;
  3. RoboMaker – la acest curs, copiii de la 10 la 12 ani învață să programeze roboți capabili să reacționeze la lumină, să simuleze mișcarea mașinilor fără șofer, să imite un robot aspirator și multe alte sarcini;
  4. Programare și electronică – cursul care formează abilitățile de bază și deprinde logica programării la copiii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.


70% din prețul fiecărui curs, dar și echipamentul pentru lecții este oferit în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul. Pentru a vă putea înregistra la cursuri și la ateliere, accesați http://cahul.tak.md sau apelați 079744448.

Pentru a le susține creativitatea, în cadrul proiectului sunt organizate și masterclass-uri STEAM gratuite, unde copiii vor pune în practică cunoștințele din știință, tehnologie, artă, matematică și inginerie.


Corina Andronic, manageră de proiect, EU4Moldova: Startup City Cahul: „Evoluția rapidă a tehnologiilor impulsionează studierea  IT-ului de la vârste fragede. Toate acestea pentru că abilitățile digitale au devenit o necesitate, indiferent de vârstă, locul de trai sau domeniu de activitate. Suntem mândri să vedem părinți și copii entuziasmați de domeniul tech, care le va permite să beneficieze de mai multe posibilități de cunoaștere, învățare, iar pe viitor – profesionale. Dincolo de disciplinele predate la școală, copii au nevoie de alternative de dezvoltare multilaterală, iar aceste cursuri  vin să răspundă tocmai acestor necesități.” 

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți