Cum au reușit fetele și femeile din regiunea Cahul să obțină un job în domeniul IT  în companii internaționale

Posibilitatea de a munci online creează multiple oportunități profesionale pentru femeile din Republica Moldova, în special pentru cele din regiuni. Nimic nu le împiedică pe cele 30 de fete și femei din sudul țării, absolvente ale programului „ICT4Women Cahul”, să lucreze la proiecte de succes ale companiilor internaționale chiar de la biroul de acasă. Și-au obținut joburile prin intermediul platformelor de recrutare și s-au pregătit pentru această zi timp de 5 luni. Au studiat cu dedicație mai multe cursuri din domeniul IT, pentru a putea lucra de la distanță, iar mentori profesioniști le-au ghidat pe toată durata programului. Absolventele cursului au fost invitate la un eveniment consacrat, unde alături de comunitatea locală și-au împărtășit experiența.

Programul „ICT4Women Cahul” este implementat de ATIC în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

Drumul către un job în IT începe … de acasă 

Timp de cinci luni, fetele și femeile au parcurs patru etape, au urmat cursuri practice, au participat la ateliere de instruire și sesiuni de mentorat, iar la final și-au elaborat un CV și și-au depus candidatura pentru joburi de la distanță, în calitate de liber-profesioniste. Participantele au studiat unul dintre cele 3 cursuri: Social Media Management, WordPress/Tilda și Creare de conținut și comunicare.

Olesea Susarenco, participantă: „De mai mulți ani mă fascinează domeniul IT, iar în cadrul proiectului am studiat social media management. Am ales acest curs pentru că, în prezent, muncesc într-o companie în calitate de editor foto și vreau să continui să mă dezvolt profesional. În această perioadă, am aflat foarte multe lucruri noi pe care nu le cunoșteam, iar acest lucru mă va ajuta să evoluez în carieră și să fiu mai încrezută în propriile forțe.”

Mariana Sinigur, participantă: „În prezent, muncesc în domeniul educației, iar această sferă deja are mari tangențe cu IT-ul. Proiectul mi-a dezvoltat abilitățile și competențele, am reușit să aplic în practică mai multe lucruri pe care le-am învățat la curs, iar dacă va apărea oportunitatea, voi dezvolta o carieră în industria tehnologiilor informaționale, pentru că este un domeniu tot mai prezent în viața fiecăruia dintre ei. De asemenea, munca de la distanță este o opțiune comodă de a avea venit, indiferent unde te-ai afla.”

Prin intermediul inițiativei, participantele urmează să își înceapă cariera, iar unele dintre ele deja au depus CV-ul pentru companii străine.

Iuliana Neagu, participantă: „Nu am putut rata oportunitatea de a studia gratuit o profesie nouă. Chiar dacă în prezent îmi fac studiile în domeniul IT la colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, am ales să studiez cursul wordpress – pentru că nu l-am învățat niciodată. CV-ul meu este completat, iar recent am aplicat pentru job în acest domeniu la câteva companii internaționale. Sper să fiu acceptată și să încep să muncesc în domeniul TIC.”

Scopul inițiativei este de a mobiliza femeile din regiunea de sud a țării și de a le oferi posibilitatea să-și dezvolte competențele în domeniul IT, pentru a beneficia de oportunități financiare, indiferent de localitatea unde trăiesc. Mai mult, proiectul și-a propus să le implice în munca online, oferindu-le educație teoretică și practică în domenii solicitate pe piața muncii și cu potențial mare de dezvoltare, pentru a deveni independente financiar și pentru a dezvolta o carieră de succes. Pe lângă cursurile specializate, proiectul presupune și alte aspecte de dezvoltare profesională.

Programul de formare a fost inițiat în luna octombrie a anului trecut, iar la etapa inițială au participat aproximativ 200 de fete și femei, 57 dintre acestea parcurgând etapa practică de pregătire.

Irina Oriol, manageră de program, ATIC: „Prin intermediul acestui program, ne-am propus să oferim șanse egale fetelor și femeilor de a se dezvolta din punct de vedere profesional și de a beneficia de oportunitățile pe care le oferă domeniul IT. Indiferent de localitatea din care provin, acestea au dreptul de a munci și de a fi remunerate corespunzător. Pe piața muncii există cerere de forță de muncă calificată, iar companiile străine sunt dispuse să angajeze de la distanță liber-profesioniste. Avem potențial pe care trebuie să-l dezvoltăm, iar beneficiile muncii în mediul digital trebuie să fie cunoscute inclusiv în regiuni. În era digitală, munca de la distanță este o posibilitate bună pentru femei de a dezvolta o carieră, de a deveni profesioniste și de a obține rezultate profesionale excelente, iar programul a venit să le ajute în acest sens.”

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți