Cele mai importante proiecte IT din regiunea Cahul au fost prezentate în cadrul Tekwill Expo Day

63 de profesori, elevi și antreprenori din regiunea Cahul au participat la Tekwill Expo Day, unde comunitatea Tekwill a celebrat 5 ani de activitate. Aceștia au prezentat cele mai inovatoare și îndrăznețe proiecte, multe dintre care sunt deja implementate sau utilizate în procesul educațional, dar și în afacerile din sudul țării. 

Expoziția a reunit câștigătorii concursului „Tekwill Junior Ambassadors” care au dezvoltat produse digitale, precum și câștigătorii hackaton-ului „Soluții Tech pentru Mediu”, care a avut loc în regiunea de sud a țării, în cadrul Startup City Cahul. Cu toții au fost premiați, primind laptopuri, telefoane mobile și ceasuri inteligente.


„Deși ne-a fost greu să alegem tema, am decis să creăm un proiect care nu există în Moldova. Astfel, ne-am gândit să facem din deșeurile menajere ceva de folos atât pentru mediu, cât și pentru societate și am abordat subiectul biogazului, adică transformarea deșeurilor în combustibil alternativ. Am lucrat operativ în echipă, ne-am documentat și am creat proiectul, care ne-a ajutat să ne dezvoltăm atât pe noi ca personalități, cât și să contribuim la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Nicoleta Onuța, membră a echipei Ecogaz din orașul Cantemir, care a luat locul III în cadrul concursului „Tekwill Junior Ambassadors”.

Totodată, în cadrul Expo Day au fost anunțate 25 de școli în care va fi implementată inițiativa „Școala Digitală”. Aceste instituții urmează să parcurgă un program complex de transformare digitală sub ghidarea partenerilor internaționali în educație și a echipei locale de experți.

Din regiunea Cahul, instituțiile beneficiare sunt: 

1) Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”, or. Leova

2) Liceul Teoretic „D. Cantemir”, or. Cantemir

3) Gimnaziul „M. Eminescu”, or. Cantemir

4) Liceul Teoretic „Ivan Vazov”, or. Taraclia

5) Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, s. Giurgiulești, r. Cahul

6) Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul

La fel, în cadrul evenimentului au fost organizate diverse ateliere pentru toate categoriile de vârstă, iar beneficiarii programelor au prezentat produsele și tehnologiile dezvoltate și implementate de Tekwill în întreaga țară. Printre acestea se numără drone, roboți de competiție, mașini aerodinamice, dar și diverse aplicații. 

La Expo Day au participat mai mulți oficiali, printre care și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Provocarea cea mare este să ajungem cu aceste metode interesante de învățare la toți copiii din Republica Moldova pentru că atunci o să vedem cu adevărat potențialul țării noastre și potențialul uman al Republicii Moldova. Dar nu putem să reformăm educația fără să asigurăm acces la tehnologii informaționale și să le integrăm în munca profesorilor și în activitatea de zi cu zi de studiere a elevilor și a studenților. Noi avem un potențial uman extraordinar, dar trebuie să-l valorificăm, să investim și să asigurăm oportunități egale pentru toți”, a declarat șefa statului.

„Digitalizarea nu mai este ceva elitist, este parte a vieții noastre de zi cu zi. Este modul în care interacționăm, comunicăm și ne dezvoltăm viețile, în general. (…) Am observat o cerere foarte mare pentru dezvoltarea sectorului IT care, de fapt, este o oportunitate enormă pentru Republica Moldova. Cu un sprijin financiar de 6,8 milioane de euro am reușit să includem orașul Cahul în acțiunile de digitalizare a Moldovei”, a subliniat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Oficialii au remarcat progresele care au fost făcute în Republica Moldova în domeniul digital. 
„Am văzut cum viziunea devine realitate. Tekwill acum este în toată țara, noi vedem laboratoare, hub-uri și centre în Chișinău, dar și la Bălți, la Cahul și la Comrat. Am văzut fete și femei care fac programare, care activează în domeniu online, am văzut profesori care inspiră elevii prin inițiativele Tekwill din școli, susținându-i să învețe limbaje de programare, să creeze aplicații, pagini web. Am văzut copii și tineri care explorează creativitatea lor prin hackaton-uri, transformând ideile lor în soluții”, a declarat Madelene Eichhorn, manager de programe în cadrul ambasadei Suediei la Chișinău. 

„De-a lungul anilor ne-am propus să ajutăm sectorul IT din Republica Moldova să crească, dar cel mai mare impediment a fost capitalul uman. Dar astăzi, de la nord la sud, 333 de școli sunt conectate la programul Tekwill în Fiecare Școală, peste 150.000 de beneficiari au trecut prin programele noastre, pentru ca astăzi să putem avea o vizualizare a tehnologiei”, a declarat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice în cadrul ATIC. 

Prin intermediul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de ATIC cu asistența financiară a UE și în parteneriat cu Ambasada Suediei, în regiunea de sud a țării sunt dezvoltate mai multe inițiative, care au drept scop creșterea abilităților digitale a cadrelor didactice, îmbunătățirea procesului de studiu și a metodelor de predare, precum și pregătirea viitorilor specialiști.

Share on facebook
Share on linkedin

Înapoi la noutăți