Pe data de 12 iunie a avut loc a treia ediție a evenimentului „Cahul Business Summit”. Summitul a reunit peste 150 de participanți – antreprenori, tineri, autorități publice locale și centrale, parteneri de dezvoltare, experți, reprezentanți ai asociațiilor, clusterelor și ai comunității academice – pentru a explora oportunitățile de accelerare a dezvoltării economice și a transformării digitale a regiunii. În cadrul evenimentului au fost prezentate portofoliile de investiții, oportunități de granturi pentru regiunea Cahul, au fost expuse rezultatele proiectelor de digitalizare și ilustrate modalități de integrare a soluțiilor digitale în afaceri. Unul dintre subiectele centrale ale summitului a fost reanimarea liniei de procesare a produselor lactate în municipiul Cahul.
Cahul Business Summit a marcat o etapă importantă în realizarea angajamentului ferm asumat de către autoritățile locale, comunitatea de afaceri și partenerii de dezvoltare: plasarea regiunii sud pe harta națională și internațională în calitate de model de dezvoltare regională durabilă, atractivitate investițională și cooperare intercomunitară. Regiunea de sud deține potențialul de a deveni un lider în domeniul inovării și digitalizării și poate valorifica oportunități importante în domeniul dezvoltării antreprenoriatului, consolidării cooperării transfrontaliere și amplificării rolului capitalului uman în transformarea regiunii. În acest sens, sinergizarea eforturilor și acțiunilor actorilor relevanți reprezintă o condiție esențială, iar Summitul a furnizat o platformă excelentă pentru consolidarea dialogului și colaborării dintre sectorul public și mediul privat, pentru inițierea și fortificarea parteneriatelor strategice și efectuarea transferul de expertiză în domeniile critice.
Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul: „În cadrul summitului, vorbim despre interacțiunea sau relația dintre sectorul privat și cel public, inclusiv donatori. Pentru sectorul privat, acest forum economic poate aduce realizarea unor așteptări, participanții pot să beneficieze de informații relevante pentru propria afacere sau pot să exploreze oportunitățile de inițiere a afacerii sau care sunt programele de suport din partea statului. Sunt ferm convins ca astăzi se vor face multe conexiuni! Iar prin discuțiile în paneluri, vom sublinia care a fost impactul și continuitatea edițiilor precedente ale Cahul Business Summit!”
Thomas Alveteg, Vice-șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Prima mea întâlnire cu regiunea de sud s-a produs în anul 2017 și sunt impresionat de cât de multe schimbări pozitive au avut loc de atunci. Chiar și nivelul acestui eveniment, calitatea discuțiilor purtate constituie un ferm indicator al progresului și alinierii la standardele UE. Suedia este un susținător fervent al dezvoltării digitale și suntem bucuroși să vedem accentul pus pe dezvoltarea acestui domeniu, aici la Cahul. Sunt convins că prin parteneriatele solide și conexiunea comună, putem contribui la progresul și prosperitatea economică a regiunii.”
Aurica Butnari, Manager programe de dezvoltare economică, Delegația Uniunii Europene: „Mai bine de 10 ani, Uniunea Europeană a oferit suport prin diverse programe mediului de afaceri din Republica Moldova, dar și autorităților publice locale ca să dezvolte economic comunitățile din diferite regiuni. Anul acesta, a fost observat un progres semnificativ pentru domeniul industriei alimentare și creșterii exportului fructelor pe piețele UE. Sperăm ca Moldova va avea mult mai mulți oameni așa cum sunteți dvs., pentru că doar alături și împreună, putem să parcurgem această cale de integrare în UE. Noi vom rămâne alături pentru a susține aceste programe, astfel încât acest lucru să se întâmple cât mai devreme.”
Andrei Darie, Specialist programe/ Lider de portofoliu/ Creștere incluzivă, PNUD Moldova: „PNUD este un mare susținător al regiunii Cahul, iar scopul este de a obține o dezvoltare armonioasă socio-economică, prin diverse instrumente precum cele ale tehnologiei informaționale, economiei verzi, incluziunii. Cu ajutorul partenerilor noștri, UE, Suedia, Guvernul Japoniei, dar și în parteneriat cu autoritățile publice locale, cred că am reușit să contribuim simțitor la transformarea regiunii, printr-o abordare integrată a dezvoltării și lucrând pe cele trei dimensiuni: administrare publică locală, dezvoltare economică, dar și implicarea societății civile în dezvoltare. Cele realizate până acum ne oferă încrederea în potențialul enorm al regiunii și suntem bucuroși să vedem dedicația partenerilor locali”.
Cahul Business Summit și-a propus să accelereze dezvoltarea economică a regiunii sud prin conectarea antreprenorilor locali cu oportunități de granturi și finanțare, prin alinierea strategiilor și acțiunilor și amplificarea potențialului de afaceri.
Nicolae Mocanu, Administratorul Fundației Inotek: „Cahul Business Summit nu este doar o platformă de networking, ci și un spațiu unde ideile inovatoare prind viață, iar experiențele și cunoștințele sunt împărtășite pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea regiunii Cahul. Summitul este evenimentul de referință care aduce împreună autoritățile publice locale și centrale, antreprenori, investitori și lideri de afaceri din diverse domenii pentru a explora noi oportunități, a discuta tendințele actuale din piață și de a stabili parteneriate durabile care vor contribui la dezvoltarea economică a regiunii Cahul.”
Irina Oriol, Directoare Operațiuni, ATIC: „Regiunea Cahul și sudul țării sunt bogate în tradiții, iar prin aceste evenimente și programe, creăm noi tradiții pentru viitor. Din 2019, implementăm cu susținerea partenerilor de dezvoltare și locali, un proiect ambițios ce vizează consolidarea potențialului economiei digitale în regiunea sud. Am atins performanțe remarcabile ca urmare a inițiativelor realizate, în special în ceea ce privește oferirea accesului la educație STEM de calitate, dezvoltare ecosistemului antreprenorial și promovarea unei culturi ce încurajează inovarea. Credem în potențialul regiunii și ne bucurăm să observăm impactul atins prin eforturi și acțiuni comune.
În cadrul panelului „Dezvoltare regională”, experți și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale au prezentat perspectivele, oportunitățile și portofoliile de investiții din regiune. La discuții au participat reprezentanții Primăriei Municipiului Cahul, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, Agenției de Investiții, Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova și ai altor parteneri de dezvoltare, antreprenori, reprezentanți ai mediului asociativ.
Panelul „Cahul în călătoria de progres digital” a adus în vizorul publicului proiectele de succes în domeniul transformării digitale realizate în regiune, inclusiv platforma „Cahul Activ”, proiectul de digitalizare realizat pentru Muzeul Ținutului Cahul, proiectele Sumboard, Oto și eCharge. Discuțiile s-au focusat asupra perspectivelor și necesităților digitale ale antreprenorilor, oferind o platformă eficientă pentru împărtășirea cunoștințelor și expertizei valoroase privind integrarea soluțiilor digitale în afaceri, dezvoltarea strategiilor de marketing și securitate a proiectelor de digitalizare, dar și a afacerilor.
Antreprenorii locali în domeniul zootehniei și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină, ANSA, ai Primăriei Municipiului Cahul, Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produselor Lactate au analizat și au discutat despre oportunitățile de dezvoltarea sectorului zootehnic în regiunea Cahul și revitalizarea industriei produselor lactate în cadrul unui panel intitulat „Consolidarea lanțului valoric al produselor lactate în regiunea Cahul”.
Cahul Business Summit 2024 a fost organizat de Fundația Inotek în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Evenimentul se desfășoară cu susținerea UNICEF și PNUD în cadrul proiectului „EU4Moldova: Regiuni Cheie”, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) în cadrul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic“, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu suportul FRUCT EXPERT-PLUS SRL.