Afacerile se fac cu oameni, iar pentru aceasta sunt necesare conexiunile potrivite pentru ca antreprenorii să interacționeze între ei, să schimbe idei și bune practici, resurse sau informații. În acest sens, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” – un punct esențial pentru încurajarea mediului de afaceri, bazat pe tehnologiile informaționale – vor fi organizate mai multe evenimente comunitare dedicate celor care își doresc să dezvolte un business. Astfel, ei vor fi încurajați să construiască o rețea puternică de contacte, să acceseze cercuri reprezentative pentru a face schimb de bune practici necesare depășirii provocărilor actuale.
De la New York la Cahul – Cum antreprenorii moldoveni fac business în regiuni
Unul dintre antreprenorii care participă la seria de evenimente este și Dmitri Moruz – un tânăr pasionat atât de tehnologii informaționale, cât și de antreprenoriat, care a decis să le îmbine și să le practice acasă. După ce și-a făcut studiile la o universitate britanică din Moscova, a trecut un curs de formare la New York și a căpătat experiență internațională în branding, tânărul a fondat propria companie „Hora Design” în Cahul. Dmitri Moruz și-a transformat pasiunea în afacere, iar de aproape patru ani contribuie la crearea și ajustarea identității vizuale a mai multor branduri locale.
„La Chișinău piața de desfacere este destul de competitivă și suprasaturată, pe când la Cahul avem mai multe posibilități de a ne spori vizibilitatea. Cu toate acestea, agenților economici le lipsesc cunoștințele de bază în marketing, pentru că brandingul nu poate fi utilizat într-o companie în care lipsește minima înțelegere a domeniului. De aceea, evenimentele comunitare sunt importante pentru dezvoltarea digitală și creșterea economică a companiilor regionale”, spune fondatorul „Hora Design”, Dmitri Moruz.
Astfel de evenimente comunitare vor deveni o practică comună pentru cei din regiunea Cahul, odată cu implementarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”.
Pentru a extinde oportunitățile de business, din anul 2022, antreprenorii regionali vor avea acces la EU4Innovation Centre – unicul Centru de Excelență în domeniul IT din regiune. Acesta este construit pe teritoriul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, și-și propune să devină un punct de atracție pentru toți cetățenii din regiunea Cahul prin evenimente comunitare, dedicate networking-ului, schimbului de experiență, bune practici și expertiză între specialiștii din diverse domenii. Toate acestea pentru a extinde oportunitățile de dezvoltare profesională a locuitorilor din regiune și a încuraja antreprenoriatul tehnologic atât din municipiul Cahul, cât și din localitățile învecinate.
„Comunitatea IT are anumite valori și percepții despre calitatea spațiilor publice, inclusiv despre calitatea recreerii. De aceea, sper că acest spațiu care pare unul modern să devină un simbol, un loc de apartenență. Oamenii au nevoie de un loc în care să se regăsească și să se simtă bine. Un loc în care să formeze o subcultură. Astfel, EU4Innovation Centre ar putea crește vizibilitatea domeniului, fiind și o platformă de întâlnire cu clienții”, a mai spus Dmitri Moruz.
Utilități oferite de EU4Innovation Centre
EU4Innovation Centre va pune la dispoziție zeci de săli de conferințe, de training, săli de ședințe și birouri spațioase pentru activități relaționate cu sectorul tehnologic sau cel al afacerilor. De asemenea, va oferi utilități moderne pentru evenimente de la 20 la 300 de participanți, 50 de spații comune de lucru, rețele de internet la viteză și sisteme audio-video de ultimă generație pentru activitățile comunitare, dar și spații comune de relaxare, sport, mini-cafenea și chiar cazare.
Centrul va avea toate posibilitățile pentru dezvoltarea proiectelor antreprenoriale în cadrul proiectului „EU4Moldova: Starup City Cahul”, creând o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, inițiative educaționale, programe pentru startup-uri și instituții publice.
Printre oportunități se numără proiectele de educație antreprenorială, accesibile elevilor, în timpul disciplinelor opționale din cadrul „Tekwill în fiecare școală”, studenților – în cadrul „Startup Academy în universități”, profesioniștilor IT și non-IT la cursurile „Startup Academy pentru antreprenori” etc.
De asemenea, sunt implementate mai multe acțiuni pentru încurajarea creării startup-urilor și stimularea dezvoltării lor, atragerea investițiilor și extinderea ariei lor de operare la nivel regional, național și chiar internațional. Pentru aceasta sunt organizate mai multe evenimente, conferințe și ateliere de lucru, care să ofere schimb de experiență, contacte și potențiali investitori. Tot în cadrul proiectului, IMM-urile locale vor primi suport și consultanță pentru a-și digitaliza procesele, serviciile și a deveni mai competitivi în mediul digital.
Despre EU4Moldova: Startup City Cahul
„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu al tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca și parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie -centrul de inovație EU4Innovation – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în alte zone de dezvoltare ale orașului. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei și implementate de ATIC.