Un grup format din 15 tineri ambasadori din România, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Letonia, Portugalia și Marea Britanie au vizitat regiunea Cahul. Aceștia s-au întâlnit cu tinerii antreprenori din sudul țării, rezidenți ai incubatorului de afaceri, au vizitat un laborator digital performant din cadrul unui liceu și au participat la o dezbatere cu studenții Universității de Stat „B.P. Hasdeu”. Vizita are loc în contextul Anului European al Competențelor, care își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițând oamenilor și întreprinderilor să contribuie la tranziția ecologică și digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.
Aflați într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, tinerii ambasadori europeni au ținut să viziteze regiunea de sud, care este astăzi un important centru economic, turistic și digital al țării.
„Sunt îndrăgostită de Moldova, de oamenii de aici și sunt foarte impresionată de efortul care a fost depus la Cahul. Pentru prima dată am venit aici în 2018 și chiar văd diferența după acești 5 ani. Sunt în mod constant impresionată de oamenii care își dezvoltă țară și au dorința de a învăța”, a declarat Joanna Bagadzinska, tânără ambasadoare europeană din Polonia.
Însoțiți de mai mulți oficiali ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și ai ambasadei Suediei, tinerii au făcut o primă oprire la Incubatorul de Afaceri din Cahul. Fondat în 2017, acesta contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, oferind atât rezidenților, cât și potențialilor antreprenori mentorat și consultanță.
Ulterior, tinerii au avut ocazia să viziteze Laboratorul Digital, creat în cadrul Liceului Teoretic „Piotr Rumeantev” din Cahul, cu sprijinul EU4Moldova: Startup City Cahul. Aici, 550 de elevi ai liceului au acces la 20 de calculatoare performante, o tablă interactivă, o imprimantă multifuncțională, cameră web, etc. Astăzi, în instituțiile de învățământ din regiunea de sud funcționează 9 astfel de laboratoare digitale complet echipate pentru studierea disciplinelor viitorului, urmând a fi create în timpul apropiat altele 6.
„În acest laborator digital, elevii se pregătesc pentru a se integra ușor pe piața muncii actuale și studiază profesiile viitorului. În prezent, aici studiază și 18 elevi din Ucraina, care s-au integrat foarte bine în sistemul de învățământ”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Piotr Rumeantev”, Valentina Onița.
De asemenea, oaspeții au făcut un tur al Târgului de Oportunități UE, în cadrul căruia și-au prezentat ofertele mai multe proiecte regionale, finanțate de Uniunea Europeană. Acestea contribuie la digitalizarea afacerilor din regiune, oferă oportunități de învățare pentru tineri și suport pentru antreprenori.
„Ne dorim foarte mult să dezvoltăm agroturismul, vrem să facem o agropensiune așa cum încă în zona de sud nu există, evident că este foarte mult de lucru. Atunci când ferma mea, astăzi, datorită suportului Uniunii Europene, crește pe ruinele unui fost colhoz, celor din jur nu le vină să creadă schimbarea sau inovația pe care am adus-o în zona respectivă. Vom dezvolta regiunea, vom dezvolta locurile în care vrem să trăim. Cel mai important pentru mine e că zi de zi eu sunt alături de soția mea, de copiii mei și pentru mine aceasta este mai presus decât orice bani pe care i-aș putea câștiga în străinătate”, a declarat antreprenorul Victor Voina, care deține un restaurant în regiunea Cahul.
În cadrul Târgului de Oportunități UE, proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul și-a prezentat oferta educațională, mai cu seamă cursurile de robotică și programare pentru copii și adolescenți, cursurile de competențe digitale pentru publicul larg, programele de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din regiune, programe de ghidare în carieră, etc.
„Sunt sigur că, datorită suportului continuu al Uniunii Europene, regiunea Cahul va fi o regiune care va continua să crească și să se dezvolte, care va deveni un bun exemplu de creștere economică incluzivă și sustenabilă”, a declarat Adam Grodzicki, șef-adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Credem că viitorul Republicii Moldova este să lucreze asupra promovării antreprenoriatului printre tineri, vorbim mai ales despre sectorul IT, care a crescut foarte mult în ultimii 10 ani și care cred că are un potențial mare pentru viitor”, a declarat Thomas Alveteg, șef-adjunct, Departamentul cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova.
Rețeaua tinerilor ambasadori europeni (YEAs) este o rețea de comunicare apolitică și voluntară, al cărei scop este să sporească nivelul de conștientizare despre cooperarea UE cu țările sale partenere din regiunea de est a Europei. Inițiativa YEAs a fost creată de Uniunea Europeană în 2016. În prezent, există peste 900 de tineri ambasadori europeni, care reprezintă 34 de state.
EU4Moldova:Startup City Cahul este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și Suedia și implementat de ATIC.